tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalıdır?

CV (Özgeçmiş) Nasıl Olmalıdır?
 
CV için gelmiş geçmiş iş hayatınızda ve kişisel yaşamınıza dair tüm bilgileri gereksiz sözcüklerden arındırıp bir sayfaya nakşetmeniz gerekmektedir. İstediğiniz işin olmasını istiyorsanız kariyer hedefinizi ona göre CV’nizde belirtmelisiniz ki işveren CV’nizi okurken sizi istediğiniz konuma göre değerlendirebilsin. 
 
• Referanslarınızı belirtirken öyle bir belirtmelisiniz ki işveren sizin referansta belirttiğiniz kişiye çok rahat ulaşabilmelidir.
• CV’nize koyacağınız fotoğrafı çok iyi seçmelisiniz. Sanki mankenlik ajansına başvuru yapıyormuş gibi değil de işin ciddiyetini göz önüne alarak bir vesikalık fotoğraf koymalısınız
• CV’nizi asla olması gerekenden daha da fazla uzatmayın. Olabildiğince bir sayfaya sığdırmaya çalışın. Sığmazsa ön mektupta kalan bilgilerden
bahsedebilirsiniz.
• Şu zamana kadar aldığınız eğitimi detaylı olarak CV’nizde belirtmeniz gerekmektedir. Eğitim daima önemlidir ve işveren aldığınız eğitimi her zaman göz önünde bulundurur.
• Ön mektubu gereksiz bir şey de sanmayın. Ön mektup her zaman önemlidir ve işverenler CV’nizi okumadan önce ön mektubunuza göz atar. Şu  zamana kadar yapmış olduğunuz işleri de belirtmeyi unutmamalısınız.
• İş tecrübeniz ne kadar iyiyse ve gelişmişse işverenin gözünde o kadar büyürsünüz. Yabancı dil mutlaka gereken bir şeydir ve CV’nizi doldururken
yabancı dil biliyorsanız bunu derecelendirme  yaparak listelemelisiniz ki işveren size yabancı dil testi yaptığında zorluk yaşamayın.
• Ayrıca CV’nizde yaptığınız ve sahip olduğunuz hobilere aktivitelere de yer verebilirsiniz. Fakat eğer hiç bilmediğiniz, hayatınızda hiç yapmadığınız
aktiviteleri göz doldurmak için yazarsanız ileride pişman olabilirsiniz. Unutmayın, iyi bir işin başlangıcı iyi bir CV’dir.
 
CV Nasıl Olmalıdır?
 
1. Sadelik bir özgeçmişte temel prensip olmalı. Burada gerekli bilgilerle, detaylar arasındaki ayrımı yapabilmek çok önemli.
a.Özel yaşantınız hakkında gereksiz detaylar yaş, medeni durum, ailevi bilgiler, mülkiyet durumu gibi bilgiler özgeçmişte yer almamalı.
b.Ayrıntılı irtibat bilgileri, cep telefonu dahi özgeçmişte olmamalı. e-posta adresi, sabit telefon yeterli.
2.Hedeflediğiniz kariyer ile doğrudan ilgisi olmayan tecrübeler. Çok farklı alanlarda çalışmış, ilginç işler yapmış olabilirsiniz. Eğer bu tecrübeler kariyer hedefine katkı sağlamıyorsa özgeçmişinize  koymayın. İlgisiz tecrübeler özgeçmişi okuyan kişinin zihnini karıştırmaktan başka bir işe yaramaz. Ayrıca sizi odağını kaybetmiş bir kişi olarak da görebilirler.
3.Fotoğraf. Eğer zorunluluk yoksa fotoğrafınızı koymayın. Özgeçmişinizi okuyan kişi sizi özelliklerinize, başardığınız işlere dayalı olarak zihninde kurgulasın. Dış görünüşün özelliklerinizin önüne geçmesine izin vermeyin (Bu durum Linkedin profili için farklı. Linkedin’de ağınızdaki insanlarla
kişiselleştirilmiş ilişkiler kuracağınızdan sizi en iyi ifade eden fotoğrafı kullanmalısınız).
4.Ücret beklentisi. İş başvurusu yaparken “para” değil “iş” ön planda olmalıdır. Ücret “iş” konusunda uzlaşıya varıldıktan sonra gündeme gelmelidir. Özgeçmişte belirtilecek düşük ya da yüksek bir ücret işi daha baştan kaybetmenize yol açabilir.
5.Gerçek dışı bilgiler sizi çok zor duruma düşürebilir. 
6.Özgeçmişinizi güçlü yönleriniz üzerine kurmalısınız. Bu nedenle “işten atılma” gibi olumsuz tecrübeler özgeçmişe girmemelidir.
7.Abartı. Yaptığınız iş ve görev aldığınız projelerdeki sorumluluklara ilişkin abartılı bilgiler, yanlış  beklentilerin oluşması görüşme süreci başladığında
sizi zor duruma düşürecek, her iki tarafa da zaman kaybı yaşatacaktır.
8.Referanslarınız hazır olmalı fakat özgeçmişe eklenmemelidir. Referanslarınızı ancak son aşamaya yaklaştığınızda paylaşmalısınız.
9.CV’nizi yazarken kesinlikle bir halka içinde dönüp durmayın yani sürekli aynı kapıya çıkacak kelimeleri kullanmayın, çünkü bu işverenin gözünde düşmenizi sağlayacaktır.
 
CV Hazırlamada Dikkat Edilecek Hususlar
 
Uzunluk: Kesinlikle çok uzun olmamalıdır. Fakat çok da kısa olmamalıdır. CV hiçbir zaman bir sayfayı geçmemelidir. Fakat önemli bilgileri de tek bir sayfaya sığdırmaya çalışmamalısınız. CV’nizi  yazarken öyle iyi anahtar kelimeler kullanın ki CV’nizi okuyan kişinin daha kolay aklında kalabilin.
Referanslar: Hiçbir işverenden CV’nizdeki  referansları tek başına ele alıp size iş vermesini beklemeyin. Referanslar sizin kişiliğiniz hakkında ya da çalışma sisteminiz hakkında doğru bilgileri  verecek olan kişilerdir. Her iş yerinde referans için 3 referans daima yeterlidir. Referans listenizi öyle bir oluşturmalısınız ki referans listenizde yer alan kişilerin adını ünvanını/pozisyonunu, adresini ve iş saatlerinde dahi ulaşılabilecek telefon numaraları mutlaka yazılmalıdır.
İsim/ E-mail/ Telefon: CV’nizi yolladığınız kişilerin size ulaşabilmesi için adres ya da telefon bırakabilirsiniz fakat başka alternatifler de vardır bu alternatifler e-mail adresi olabilir. E-mail adresi de referanslar için çok önemli bilgilerden biridir.  Örneğin; tatliseker, olumunefenerli gibi mail adresleri sizin için olumsuz bir imaj oluşturacaktır.
İş/Kariyer Hedefi: İş/kariyer hedefinizin CV’nizde  er almasını istiyorsanız bunu en doğru şekilde ve düzgün sınırlar belirleyerek CV’nize aktarmalısınız. Ancak bu sınırlar sizin başka açık bir pozisyona yerleştirilmenize de engel olacaktır.
Ön Mektup Yazımı: CV’nizdeki ön mektupları kimse okumuyor diye düşünüyorsanız  yanılıyorsunuz. Ön mektupta geçmişinizi kısa bir özetle rahatlıkla anlatabilirsiniz.
 
Etkili Özgeçmiş Hazırlamanın Püf Noktaları;
 
A4 kağıda yazılmalıdır.
Özgeçmiş en fazla 2 sayfa olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalıdır.
Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalıdır.
İmla kurallarına dikkat etmelidir.
Başvurulan pozisyona uygun bir ön yazı hazırlamalıdır.
Ters kronolojik bir sıra takip edilmelidir.
Takım elbiseli çekilmiş fotoğraflar eklemelidir.
Silik, bulanık, arka planı karışık fotoğraflar eklenmemelidir.

Eleman.net
Esenyurt Üniversitesi Is ilanlari sayfasi Eleman.net IK entegrasyonu ile hazirlanmistir.